#1 Skippa ursäkterna - få det att hända

#1 Skippa ursäkterna - Få det att hända

Det spelar ingen roll vilka mål du har, hur svåra de är att nå eller vad du måste göra för att de ska bli verklighet. Det är att nå målen som är utmaningen: att skippa ursäkterna och få det att hända!

"Jag gör det imorgon", "Jag har inte tid", "Jag är verkligen inte bra på det"… Känner du igen dig? Du har säkert sagt dessa ursäkter för dig själv vid någon tidpunkt. Problemet är att de skapar en osynlig vägg mellan dig och dina mål.

Att hitta ursäkter är vanligt mänskligt beteende men det är också det som hindrar dig från att ta dig framåt. Av den anledning bjöd vi in ett riktigt proffs på att "skippa ursäkterna" som inspiratör på våra första Frukostboozzt.

Se inspirationsföreläsningen nedan, där Stina Gardell berättar om sina år som OS-simmare i landslaget. Hur man motiverar sig själv och andra, hur man sätter mål i arbetsgruppen och bryter ner dem på individnivå. Hur man blir bättre på att "skippa ursäkterna", helt enkelt!

Missade du Stinas inspirerande föreläsning, varsågod!

Om du vill höra mer av Stina, hör av dig så förmedlar vi kontakten

Det finns egentligen inga ursäkter, om du verkligen vill göra det så är det möjligt

- Stina Gardell

4 vanliga ursäkter som hindrar dig att nå framgång

Utan mål och drömmar blir livet ganska tråkigt. Men på grund av osäkerhet, dåligt självförtroende och rädsla hittar vi ofta sätt att fly från drömmar, önskningar och planering. Det är då vi börjar hitta våra ursäkter.

1. "Jag har inte tid."

Vår tids mest uttalade mening. Vi lever i turbofart. Vår takt i livet är otroligt hög. Sanningen är dock att det är en prioriteringsfråga. Finns det vilja, finns det ett sätt. Göm dig inte bakom ursäkter. Fundera på hur du hanterar din tid innan du börjar använda det som ursäkt. Klicka här så får du tips som kan hjälpa dig att prioritera.

2. "Jag måste spara pengar."

Självklart är det bra att spara så du har en trygg buffert för tillfälliga kriser och oförutsedda utgifter. Men när den bufferten finns, är det möjligt att investera i att förverkliga dina drömmar. Och i de flesta fall behövs någon form av investering för att lyckas nå sina mål.

Det bästa tipset är att göra en budget: vad kommer denna investering att ge för intäkter och vad kommer denna investering att kosta? Glöm inte att räkna med lite marginal: vad händer om intäkterna blir lite mindre eller kostnaderna lite mer än planerat?

Behövs det sparas pengar så är det bästa sättet att se över vilka kostnader man har idag. Vilka kostnader kan minskas eller strykas helt? När man väl ser på sina kostader som små, enskilda poster så blir man förvånad över hur många av dessa man kan skära ner på.

3. "Vad kommer de att tänka om mig?"

Vad andra tycker om mig är alltid ett orosmoment. Ärligt talat, är andra personers åsikter verkligen något du behöver anpassa dig efter? Det kommer alltid finnas personer i din omgivning som inte tycker som du. Känner du dock att andras åsikter om dina handlingar är viktigt för dig, bör du tala med dem du har stort förtroende för innan du tar ett beslut. Men kom ihåg att det är du som har rätt att få sista ordet.

4 - "Jag har inte förmågan."

Ingen är född som geni. Kanske behöver du mer erfarenhet, kunskap eller övning, men säg aldrig att du är "värdelös", inte ens när saker går snett.

Brist på självförtroende är ett vanligt och allvarligt problem som hindrar oss från att förverkliga våra drömmar. Om du dessutom inte ens försökt, hur kan du då veta att du inte kan? Vad är det värsta som kan hända om du försöker? Din framgång kommer att ligga i din förmåga att resa dig upp och försöka igen. Tryck dina ursäkter åt sidan och var modig för att nå dina mål.

Säg inte "Det är inte rätt tajming", "Det är för mycket just nu" eller "Jag är rädd för att misslyckas". Gör allt du kan för att lyckas. Om resultatet inte blir det du tänkte så är du åtminstone erfarenheten rikare

Viktigt & Bråttom matrisen - Lägger du din tid på rätt saker?

Den här metoden kallas också Eisenhowermetoden. Efter den amerikanska presidenten Dwight D. Eisenhower, som sa så här: What is important is seldom urgent and what is urgent is seldom important. (Fritt översatt: det som är viktigt är det sällan bråttom med, och det som det är bråttom med är sällan viktigt)

Skriva upp dina aktiviteter och arbetsuppgifter på post-it lappar, sortera in dem i fyrfältaren. Detta gör det lättare att prioritera rätt.

Du kan använda metoden som individ eller i din arbetsgrupp/projektgrupp.

För varje aktivitet/uppgift så ska du tänka efter:

Är detta något som är viktig för dig?

Är det ett måste för att du ska nå dina mål?

Vad skulle hända om du inte gjorde det?

Är det verkligen så bråttom som du först tänkte?

Kanske kommer du fram till att det egentligen inte är något som är högt prioriterat.

Bråttom
Kan vänta
Inte viktigt
Viktigt

Bråttom men inte viktigt:

Saker som kan delegeras. Det kanske inte är viktigt för dig men viktigt för någon annan. Ställ frågan: Vems är ansvaret? Kan du ta bort det från din att-göra-lista och på så sätt frigöra tid till annat som ÄR viktigt för dig?

Bråttom och viktigt:

Tråkiga och svåra saker kan hamna här om man skjuter upp att ta itu med dem. Inget idealiskt läge men det måste ändå göras. Hamnar allt i ”röda rutan”? Det är en varningssignal. Då är det dags att prioritera, börja delegera eller hitta nya mer effektiva metoder och arbetssätt.

Kan vänta och är inte viktigt:

Har du sorterats in något i den gröna rutan? Detta är aktiviteter/uppgifter som kan göras när som helst – eller aldrig. Det är varken viktigt eller bråttom och ingen kommer att fråga efter det. Det är grönt att rensa bort för att frigöra mer tid för det som faktiskt är viktigt för dig. Fundera på om du gör saker inom denna kategori för att fly bort och för att det känns kul – som att se på tv.

Kan vänta och är viktigt:

Det du gör som är viktigt för dig men inte så bråttom. En ruta utan stress. Du har tid att göra dina uppgifter omsorgsfullt och systematiskt, få kontroll och hög kvalitet. Det här är läget att sträva efter!

Lycka till med prioriteringen!

Samarbetspartners